Podpísali manuál slovensko-poľskej cezhraničnej spolupráce

27.02.2008 Poprad

Vysoké Tatry 27. februára (TASR) - Prezident Policajného zboru Slovenskej republiky Ján Packa a hlavný veliteľ polície Poľskej republiky Tadeusz Budzik podpísali dnes vo Vysokých Tatrách Manuál slovensko-poľskej cezhraničnej ...
\"Kým pred vstupom do Schengenu končila spolupráca na hraniciach, v súčasnosti budú môcť slovenskí policajti prenasledovať páchateľov aj na poľskom území a naopak, \" vysvetlil podstatu Packa. Zrušenie kontrol na hraniciach uľahčilo pohyb aj rôznym živlom, takže zmena pomôže policajtom efektívnejšie chrániť občanov pred trestnou činnosťou.
Prínos manuálu k zmluve potvrdil Budzik, ktorý zdôraznil, že v súčasnosti môžu pokračovať v služobných činnostiach aj na území SR s tým, že vyrozumejú slovenskú stranu, ktorá vykoná príslušné procesné úkony. Prínosom v boji s trestnou činnosťou v prihraničných územiach budú aj spoločné slovensko-poľské hliadky.
Podpis manuálu je skôr symbolický, keďže spolupráca je dlhodobá. \"Prispôsobili sme sa legislatíve schengenského priestoru, \" spresnil Tadeusz Budzik. S úsmevom dodal, že spolupráca sa netýka iba služobných činností, keďže v krátkom čase by malo vzniknúť slovensko-poľské \"policajné\" manželstvo. Uzavrieť sa ho chystajú poľský policajt so slovenskou kolegyňou.
Prezident PZ SR Ján Packa pre TASR doplnil, že Manuál nadväzuje na zmluvu o schengenskej spolupráci a slovensko-poľskú zmluvu o vzájomnej spolupráci pri potláčaní trestnej činnosti, podpísanú v roku 2004. \"Rozšírili sme ju o konkrétne prípady. Spolupráca sa tak dostala do regiónov, okresov a na jednotlivé obvodné oddelenia, \" dodal.
 

Vyberte región